INI SENARAI HAIWAN PALING COMEL  DI DUNIA YANG HAMPIR PUPUS | DENGAN Per tambahan populasi manusia dan kadar pen-ggunaan bahan semulajadi telah mengakibatkan  meningkatkan lagi kadar 
disini ..
di senaraikan haiwan - haiwan comel yang hampir pupus di seluruh dunia.
 Sand Cats..
Sand cats ( kucing pasir ) ini merupakan satu-satunya spesis dari keluarga kucing yang boleh tinggal di padang pasir, terutamanya di kawasan padang pasir di Afrika Utara, Asia Barat dan Asia Tengah .

Sejak tahun 2002 lagi kucing pasir ini telah di senaraikan sebagai haiwan yang terancam oleh IUCN ( International Union for the Conservation of Nature ) kerana pe nurunan populasinya  yang  men dadak  ...
2. Egyptian Tortoise..
Egyptian Tortoise ( kura-kura Mesir ) yang di kenali sebagai Kleinman ' s tortoise atau pun Leith ' s tortoise ini  dalam keadaan terancam yang kritikal .

Ianya di percayai sudah pupus di Mesir , secara ironic , sebab namanya Egyptian Tortoise tapi tak boleh dijumpai di tempat bersempena dengan nama kura - kura ini.

Ri buan spesis kura2 ini sudah di hantar ke Amerika dan lain - lain negara dengan tujuan pembiakan dalam kurungan .

3. Sea Otter..
Sea Otter ini hampir pupus disebabkan aktiviti pemburuan yang ingin men gambil bulu mereka .

Populasi haiwan ini di Barat Laut Pasifik ber kurangan kepada kurang daripada 2000 ekor pada awal abad ke - 20.

Berita baik nya, dengan penguatkuasaan undang - undang, populasi sea otter ini telah meningkat kepada 100,000 hingga 150,000 ekor.

4. Fennec Fox
Fennec Fox yang tiggal kawasan Afrika Utara dan Timur Tengah ini masih lagi belum dianggap sebagai haiwan yang terancam namun habitat mereka menerima ancaman daripada aktiviti perlancongan dan pem bangunan .

Telinga nya yang besar membantu untuk memburu pada waktu malam dan berfungsi untuk mendengar pergerakan mangsa di bawah tanah dan menyejuk kan badan daripada haba padang pasir .

5. Mexican Axolotl..
Mexican Axolotl ini me rupakan salah satu spesis salamander dan tinggal di dalam air .

Haiwan ini  hampir pupus , dengan kurang daripada 1200 ekor yang tinggal di Mexico , satu - satunya habitat terakhir bagi pokemon ini yang masih ter pelihara lagi.

6. Pika..
Pika yang me rupakan mamalia kecil daripada keluarga arnab ini mem punyai telinga yang besar dan tidak mempunyai ekor .

Menurut World Wildlife Foundation ( WWF ) , binatang ini te rancam kerana ianya terdedah kepada kesan pemanasan global di sebabkan Pika ini tinggal di habitat yang sejuk dan agak lembap di kawasan tanah tingg i.

Apabila pe manasan global semakin meningkat , habitat tersebut  se makin kurang dan bakal membawa ke pupusan kepada salah satu spesis pokemon ini .

7. Mandarin Duck..
Mandarin Duck) yang tinggal Asia Timur ini sama seperti burung merak di mana hanya yang jantan mempunyai bulu - bulu yang colourful manakala si betina hanya berwarna plain .

Walau bagai mana pun aktiviti pembangunan telah men gurangkan spesis itik ini namun ianya masih lagi boleh di jumpai di beberapa kawasan di Asia Timur .

Menurut B B C , itik ini salah satu je nis itik yang tidak di buru untuk dimakan kerana rasanya yang sangat tidak sedap .

8. Slow Loris..
Berasal dari Indonesia , Slow Loris dari spesis kokang ini di buru hingga hampir pupus kerana konon nya dagingnya yang di katakan boleh menyembuhkan penyakit dan mempunyai nilai - nilai spiritual .

Kokang ini  nampak sangat comel tapi seperti gadis - gadis comel yang mampu me matahkan hati para jejaka , Slow Loris ini merupakan satu-satunya keluarga beruk yang berbisa.

Slow Loris ini  menyimpan racun di dalam kantung pada bahagian siku dan menyerang mangsanya dengan cara yang sangat awesome iaitu dengan menyedut racun tersebut ke dalam mulut dan berkumur sebelum me lancarkan serangan gigitan berbisa..

9. Beluga Whale
Ikan paus Beluga yang ter kenal kerana ciri bonjolan pada kepala nya dan berwarna putih ini me nurut kerajaan Amerika Syarikat mengalami ancaman di habitatnya di Alaska .

Dianggarkan hanya kira-kira 100000 ekor yang tinggal di habitat liar bagi salah satu spesis ikan paus terkecil ini .

10. Black Footed Ferret..
Berasal dari pada salah satu keluarga musang , Black Footed Ferret ini di anggap terancam oleh badan  IUCN.

 binatang ini pernah di isytiharkan pupus pada tahun 1979 , sebelum dua tahun ke mudian sebilangan kecil telah dijumpai di Wyoming , Amerika Syarikat.

Usaha - usaha pemuliharaan yang giat dijalankan telah men datangkan hasil dengan lebih kurang 1000 ekor berjaya di biakkan , men jadikannya antara usaha pe muliharaan haiwan terancam paling berjaya di Amerika Syarikat .

11. Gray Gentle Lemur

Gray Gentle Lemur ,  salah 1 spesis lemur ini merupa kan salah satu spesis yang hanya boleh dijumpai di Madagascar ..

Juga dipanggil bamboo lemur.. , pemakanan haiwan ini sama seperti nama nya iaitu buluh .

12. Hawaiian Monk Seal..
Spesis monk seal yang ma sih tinggal di duni a, anjing laut ini hanya tinggal kira-kira 1100 ekor di habitat liar .

ia Di buru sehingga berada dalam ambang ke pupusan pada abad ke - 19, haiwan ini kini di senaraikan sebagai spesis yang di dl di lindungi .

13. Matschie ' s Tree Kangaroo
Spesis kangaroo pokok ini. hanya boleh dijumpai di kawasan hutan hujan  Australia , Papua Barat dan Papua New Guinea, pada ketinggian kira-kira 11000 kaki lebih .

Tidak seperti kangaroo biasa, spesis ini tinggal di atas pokok dan ber gayut dari satu pokok ke pokok yang lain dengan menggunakan anggota badan nya  .

Disebabkan habitatnya yang terhad, badan IUCN menganggap kangaro pokok ini berada dalam ambang kepupusan .

14. Iberian Lynx
Iberian Lynx yang berasal daripada Sepanyol dan Portugal ini dikhabarkan bakal menjadi spesis kucing pertama bakal pupus sejak 2000 tahun yang lepas, yang kini menjadi kebimbangan WWF.

Apa yang lebih membimbangkan ialah disebabkan oleh pem bangunan manusia dan kehilangan tempat tinggal , hanya terdapat kira-kira 38 ekor Iberian Lynx betina yang masih tinggal untuk membiak .

15. Giant Panda
Di percayai hanya tinggal kira - kira 3000 ekor di habitat liar nya .

Walau pun begitu pelbagai usaha giat dijalankan, namun panda ini tidak mampu untuk mem biak dengan baik ketika berada dalam ku rungan dan di habitat liar , terd edah kepada ancaman pem buruan haram yang tidak bertanggu jawap .

7/19/2013 14:52:13

comel2 la haiwan ni semua.. ^_^

Reply
1/23/2014 11:43:14

i gemuk

Reply
ruby
2/1/2014 18:32:30

comel gila...

Reply
farahharlini
2/6/2014 09:47:29

ala tome2

Reply
me ngfdb hgn
3/20/2014 00:48:16

x comel langsung

Reply
mental gila
3/20/2014 00:46:12

ini semua poyo

Reply
siti nurzahra
9/4/2014 13:15:44

Comel la, kucing pasir dan kura kura mesir

Reply
ganga
1/27/2015 20:47:34

comelnya semua

Reply
1/27/2015 22:19:00

Comel nye

Reply
arika
4/11/2015 22:06:16

comelnya semua haiwan ni.

Reply
6/16/2015 15:17:10

huduh gile rupa semua haiwan kat dalam ni . macam benda

Reply
7/3/2015 18:34:06

Comelnya macam gua

Reply
7/14/2015 16:46:54

OK,SOME ARE CUTE AND SOME ARE CREPPY,AND SOME ARE SCARY BUT THE MOST IS CUTE!!!

Reply
Amyra
9/7/2015 23:23:41

Yg no.5 tu pokemon ke binatang..."-.-

Reply
4/9/2016 17:36:03

Tu ah phal pokemon lak

Reply



Leave a Reply.